
Niet voor iedereen is het hebben van zelfvertrouwen vanzelfsprekend. Er zijn mensen die bijna altijd twijfelen aan zichzelf, zich niet sociaal vrij durven bewegen en zich niet zeker voelen in hun werkomgeving. Deze mensen zouden graag hun zelfvertrouwen vergroten, maar ze weten inmiddels dat ze er, met alleen positief denken, niet komen.
Twijfel aan jezelf is een emotie die alleen opkomt in bepaalde situaties. Je kunt bijvoorbeeld heel gespannen zijn als je naar een receptie gaat, waar je een aantal onbekende mensen zal ontmoeten, maar in de supermarkt maken onbekende mensen je niks uit.
Het is de emotie die je over deze situatie hebt, die ervoor zorgt dat niet meer zeker bent. Je denkt bijvoorbeeld dat je onderhoudend moet zijn, omdat ‘iedereen’ dat van je verwacht. En je vindt jezelf geen onderhoudend persoon. Deze gedachte kan je nerveus maken.
Je zelfvertrouwen vergroten
Toch zijn er altijd dingen die je moet doen, of je wil of niet. Soms moet je naar een receptie, omdat je een functie hebt die dat met zich meebrengt. Het is dan handig als je de emotie, die je gespannen en onzeker maakt, onder controle hebt.
Voor het ontstaan van een emotie zijn 3 dingen nodig: focus, taal en fysiologie.
Focus:
Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn vaak extreem bezig met zichzelf in de ongewenste situatie. En omdat hun focus daarop is, hebben ze minder aandacht voor de mensen om hen heen. Op die manier krijgen ze geen signalen dat de situatie anders is dan dat ze denken.
Taal:
Ze praten vaak ook op een niet motiverende manier tegen zichzelf. ‘Niemand zit op mij te wachten’ of ‘ze zullen wel denken daar heb je die stille weer’ zijn zinnen die, bewust of onbewust, door hun hoofd spoken. Het zijn de woorden die ze tegen zichzelf zeggen die hen nog onzekerder maken.
Fysiologie:
En tot slot wordt hun lichaam hierdoor beïnvloed. Hun spieren spannen zich, ze ademen oppervlakkiger, ze gaan transpireren. En omdat ze dit veelal vaker hebben meegemaakt, maakt de gedachte dat dit zal gaan gebeuren en de focus hier dus ook weer op, dat de emotie alleen maar heftiger wordt.
Een manier om dit te veranderen
Verander je focus
Om ervoor te zorgen dat je minder gericht bent op jezelf, kun je proberen om je te focussen op het stellen van vragen aan anderen. De meeste mensen praten graag over zichzelf. Wanneer je vragen stelt en vestigt je de aandacht op de ander en niet op jezelf. Het zorgt ervoor dat de ander zich prettig voelt omdat er belangstelling is voor hem of haar. Je maakt verbinding met iemand en zo kan het best gezellig worden.
Verander je taal
Buiten dat je je focus niet meer hebt op de vervelende situatie, pas je ook de taal die je tegen jezelf zegt aan. Je denkt dan bijvoorbeeld ‘ik ben benieuwd wat voor interessante mensen ik ga ontmoeten’. Op deze manier houdt je de focus ook bij jezelf vandaan en concentreer je je op anderen, die je wellicht gaat ontmoeten.
Verander je fysiologie
Veel mensen hebben de neiging, zoals bij voorbeeld tijdens een receptie, om in een hoek te gaan staan en zich een beetje onzichtbaar te maken. Je vergroot hiermee de kans dat je gespannen raakt. Loop eens rond, let erop dat je ontspannen adem haalt, focus je op de aanwezigen en niet op jezelf en zeg dingen tegen jezelf zoals ‘deze persoon zou ik wel eens willen ontmoeten’. Wees je ervan bewust dat veel mensen gespannen zijn tijdens recepties en net zo graag een gezellig gesprekje aan willen knopen als jij…
Conclusie
Als je deze 3 adviezen opvolgt, zal je merken dat je je emoties onder controle krijgt en je minder gespannen bent als je dingen moet doen die je niet echt liggen. En het bewustzijn van deze nieuwe controle, vergroot je zelfvertrouwen.
Heel veel succes met je groei!
Warme groet,
Daniëla
P.s. Ben je zelf onzeker (geweest) en heb je misschien een tip hoe jij dat hebt veranderd? Of heb je een vraag bijvoorbeeld over hoe je met een bepaalde situatie om moet gaan? Je kunt je reactie plaaten in het reactieveld hieronder. Ik zie hem tegemoet!
[hcshort id=”5″]