
Wat is een goede relatie, vraag je je misschien wel eens af. Zeker wanneer je eigen relatie niet helemaal naar je zin is, kan die vraag bij je opkomen. ‘Eis ik nou teveel, of is deze relatie gewoon niet goed?’
We kennen allemaal de relaties, van mensen om je heen, waarvan je denkt: zo’n relatie wil ik nooit! Het lijkt een relatie,waar twee mensen deel van uitmaken om er zelf beter van te worden. Ze hebben weinig tot niks voor elkaar over, de gedachte is vooral aan zichzelf en elke vraag van de één wordt (vaak onbewust) beoordeeld naar wat het de andere persoon oplevert.
We denken bijna allemaal dat wij niet zo’n relatie hebben. De waarheid is dat het merendeel van de huidige relaties zo is. We noemen dat een niveau één relatie. In deze relatie zijn mensen vooral gericht op zichzelf. Het is niet de bedoeling om de ander onderuit te halen. Het is niet dat we bewust de ander niets geven en veelal nemen. Het is gewoon wie we zijn in een relatie. We denken dat een relatie ‘zo gaat’.
Relatieniveau 1
Het probleem bij een niveau één relatie is dat het moeilijk om liefde te accepteren, omdat je nooit weet wat later de prijs daarvoor zal zijn. Omdat er geen vertrouwen is nemen conflicten toe en brokkelt vertrouwen af. Een relatie op niveau één kan nooit een gelukkige relatie op basis van verbinding zijn.
De niveau één relatie is de meest onvolwassen relatie van de drie. Het lijkt op het spel van kinderen die vooral bezig zijn met het vergaren van eigen speelgoed en die nog niet hebben geleerd dat het leuker is om samen te spelen en je speelgoed te delen.
Relatieniveau 2
Een volgende niveau is de relatie die vooral gaat om onderhandelen. ‘Als jij mij iets geeft, dan geef ik aan jou’. Er wordt een weegschaal bijgehouden en er is altijd het risico dat men afglijdt naar niveau één, want als de één niet krijgt, krijgt de ander ook niet. Veel paren die bij elkaar zijn op het niveau twee zijn dat op basis van gemeenschappelijk belang en eerlijke ruil. Maar hun zelfstandigheid en hun ongelijkheid is zo groot en dat de partners elkaar niet meer raken. De relatie is beleefd en seksueel neutraal.
Het probleem bij niveau twee relaties is dat er vaak één partner is die bepaalt wat en hoeveel er wordt gegeven. Hierin ontstaat de ongelijkheid. Wanneer de andere partner vraagt, bepaalt partner één of de wens wordt vervuld. Zolang er gelijk wordt gegeven en genomen lijken deze paren samen een goed leven te leiden. Maar zodra dat niet meer zo is, wordt pijnlijk duidelijk hoe weinig vertrouwen en verbinding er werkelijk is.
Relatieniveau 3
Op niveau drie stellen partners de ander op de eerste plaats. Wanneer de één een behoefte van de ander ontdekt, zal deze zijn of haar best doen om deze behoefte te vervullen zonder dat er gedacht wordt aan terugbetaling. Ze doen hun best om de ander te begrijpen en om er voor de ander te zijn. De relatie is op basis van vertrouwen en zo kunnen zij elk facet van zichzelf aan elkaar laten zien. Het is een team en beide hebben het gevoel dat ze gesteund worden en dat problemen samen opgelost kunnen worden. Als je relatie zich op dit niveau afspeelt maak je één van de meest waardevolle en zeldzaamste dingen van het leven mee.
Conclusie
In relaties zijn er twee paden: één die je nader tot elkaar brengt en één die je van elkaar verwijdert. Elke keer dat je reageert op een probleem door je emoties te bedwingen, je partner je vijand te maken of door jezelf op de eerste plaats te zetten, breng je schade toe aan je relatie.
Maar als je reageert op de uitdagingen van het leven door de relatie met je partner te intensiveren en hen op de eerste plaats te zetten, dan bewegen jullie naar grotere liefde en passie.
Denk je dat dit artikel interessant is voor iemand anders?
Ken je iemand voor wie dit artikel van waarde zou kunnen zijn, stuur het dan gerust door. Je kunt dit doen door gebruik te maken van onderstaande social media buttons.
Ik wens je veel verbondenheid.
Warme groet,
Daniëla
P.s. Is het jou gelukt om je relatie naar een hoger niveau te tillen en wil je delen hoe je dat hebt gedaan? Of wil je een tip over relatieniveau’s? Laat dan een reactie achter in het reactieveld hieronder. Alvast bedankt!
[hcshort id=”8″]