
Henk en Mireille zijn veertien jaar samen. Na de geboorte van hun kinderen zijn ze uit elkaar gegroeid en nu zijn ze op een punt waar ze elkaar niet meer kunnen bereiken. Ruzies worden stilzwijgend gevoerd en beiden voelen zich machteloos om de situatie om te verbeteren. Het S-woord is al gevallen.
Wanneer je met je partner in deze situatie bent beland, is het belangrijk om je te realiseren dat een verandering snel moet plaatsvinden. Vaak wacht één van de twee partners lang op verbetering en is er geen geduld of vertrouwen meer dat het gaat komen.
Het stappenplan wat hierna volgt geeft je houvast om snel progressie te kunnen laten zien en daarmee de kans te vergroten dat de andere partner het ook nog een keer wil proberen.
In dit geval realiseert Henk zich dat hij de afgelopen jaren steken heeft laten vallen en wil zich alsnog inzetten om voor Mireille een leuke partner te worden. Zij ziet dat echter niet meer gebeuren en wil ‘er gewoon mee stoppen’. Dat er twee kleine kinderen zijn, maakt het niet gemakkelijker.
Stap 1: Het Gesprek
Hoe moeilijk het ook is, er zal een gesprek moeten plaatsvinden. Het moet duidelijk worden wat de partners willen van elkaar. ‘Je wil dat ik meer met de kinderen onderneem. Wat is meer?’ Misschien denkt de één dat meer betekent: één keer per dag. En denkt de ander dat meer betekent: één keer per maand. ‘Je wil dat ik meer aandacht aan je besteed. Hoe kan ik dat het beste doen?’
In het merendeel van de gevallen hebben beide partners ervaren dat ze tekort zijn gekomen tijdens de relatie en dit betekent ook dat beiden er weer energie in moeten stoppen. Dat is niet gemakkelijk. Op dit punt hebben partners veelal het gevoel ‘leeg’ te zijn en lijkt het onmogelijk om nog inzet te tonen. Als je echter deze techniek toepast, zal je snel de resultaten zien die worden geboekt.
Bij Henk en Mireille beseft Henk dat hij in beginsel het werk moet doen. Hij moet eerst het vertrouwen van Mireille terugwinnen en laten zien dat hij gecommitteerd is tot veranderen.
Stap 2: Maak een lijst
Uit het gesprek met Mireille heeft Henk een aantal activiteiten opgeschreven, waarvan Mireille graag wil dat hij ze doet. Het is hem duidelijk wat zij van hem verwacht. Sommige activiteiten zijn zo eenvoudig als het noteren in zijn agenda en ze dan gewoon uitvoeren. Andere activiteiten vereisen meer tijd en energie. Het lijkt een zakelijke benadering en dat is het ook. In sommige opzichten kun je een relatie zien als een bedrijf dat beheert moet worden. Daarin moeten ook resultaten geboekt worden, anders gaat het fout.
Stap 3: Verdeel de activiteiten
De lijst van activiteiten verdeelt Henk nu onder in de volgende vier groepen:
1 – Moeilijk te leren, moeilijk toe te passen (in energie, tijd, gewenning enz)
2 – Makkelijk te leren, moeilijk toe te passen
3 – Moeilijk te leren, makkelijk toe te passen
4 – Makkelijk te leren, makkelijk toe te passen
Het indelen van de acties en leerprojecten
Vervolgens maakt Henk een kwadrant. Hierin zet hij de nummers 1 t/m 4. Daarna zet hij de activiteiten in deze vier kwadranten.
Stap 4: Start met de uitvoer
Dan begint hij bij groep 4 ‘Makkelijk te leren, makkelijk toe te passen’. Hierin staat bijvoorbeeld: ‘Meer ondernemen met de kinderen’. Mireille wil graag dat hij minimaal één keer per week wat gaat doen alleen met de kinderen, zodat zij even tijd voor zichzelf heeft.
Henk blokt elke week een deel van een dag in de week in zijn agenda. ‘Naar de speeltuin, zwemmen, middagje naar oma, enzovoorts’. Zo kan hij vanaf dag 1 laten zien aan Mireille dat hij bereid is om te veranderen en dat zij daar niet lang op hoeft te wachten.
Wanneer hij alle activiteiten die in groep 4 staan heeft geregeld, begint hij aan groep 2 ‘Makkelijk te leren, moeilijk toe te passen’. Ook hier kan Henk zijn inzet direct tonen en binnen afzienbare tijd een resultaat laten zien. Zo kan hij het vertrouwen van Mireille terugwinnen.
Na een periode van leren en toepassen, gaat Henk door naar kwadrant 3 en vervolgens naar 1. Mireille ervaart ondertussen dat Henk verandert. Ze kan niet anders dan blij zijn met deze ontwikkeling, want ze heeft zelf aangegeven dat dit de verbeteringen zijn die zij wil zien.
Stap 5: Evalueer
Na een paar weken gaan Henk en Mireille om tafel om te kijken of het naar tevredenheid gaat. Beide ervaren een verbetering in hun relatie. Mireille voelt zich belangrijk omdat ze ziet dat Henk moeite doet om het haar naar de zin te maken. Ook Henk ervaart het gevoel dat hij bijdraagt aan het geluk van zijn vrouw als zeer positief.
Conclusie
Als snelle resultaten er nog voor kunnen zorgen dat de relatie een kans van slagen heeft, is dit een goede techniek om toe te passen. In veel relaties zal het zo zijn dat beide partners graag een verandering zouden willen zien bij de ander. In dat geval is het handig om allebei een kwadrant te maken.
Wil je meer weten over deze techniek en vind je het handig om ook wat voorbeelden te hebben, stuur dat een tweet of een Facebookbericht. Dat kun je doen door gebruik te maken van de social media button hieronder. Je krijgt dan direct een stappenplan in je mailbox.
Denk je dat dit artikel ook waardevol is voor iemand anders?
Ken je iemand voor wie deze techniek handig zou zijn, stuur dit artikel dan gerust door. Je kunt hiervoor gebruik maken van de social media buttons hieronder.
Ik wens je veel inzet en resultaat.
Warme groet,
Daniëla
P.S. Heb je een aanvulling op deze techniek, of wil je er iets anders over kwijt, dan kun je dat doen door een reactie achter te laten in het reactieveld hieronder. Ik zie je bijdrage tegemoet!
[hcshort id=”8″]