In de loop van een relatie doen we allemaal wel eens stomme dingen. Soms kunnen jij en je partner daar gewoon overheen stappen, soms kun je ‘sorry’ zeggen en dan is het weer in orde. Het komt echter voor dat je iets hebt gedaan dat je partner zo ernstig kwetst, waarvoor je je excuus moet aanbieden.
Mensen kunnen pijn moeilijk loslaten als er geen erkenning komt voor deze pijn. Wanneer je je excuus aanbiedt omdat je je partner hebt gekwetst, zeg je daarmee niet dat je dat opzettelijk deed. Er zijn mensen die het gevoel hebben dat ze ‘schuld bekennen’ als ze hun excuus aanbieden. Het betekent alleen dat je erkent dat je partner pijn heeft van iets wat jij hebt gedaan. En dat je het, als je het over kon doen, anders had gedaan.
Je relatie verbeteren door je excuus aan te bieden
Niet elk excuus zorgt ervoor dat je partner zich beter voelt. En dat is natuurlijk wel de bedoeling. Het doel van het aanbieden van je excuus is dat jij en je partner weer open kunnen staan voor elkaar. Als de pijn van de ander niet wordt erkend, heeft dat vaak tot gevolg dat die persoon zich afsluit. En als je partner zich voor je afsluit, kun je het verder nog zo goed doen, je relatie verbeteren zal het niet.
In 5 stappen je excuus aanbieden.
Stap 1: Stel vragen over het gevoel van je partner
Vraag je gekwetste partner: “Wil je me vertellen wat je pijn is geweest, hoe je je gevoeld hebt?” Vraag aan je partner om deze pijn omschrijven zonder dat daarbij verwijten worden geuit. In dat geval wordt omschreven wat de gevoelens zijn geweest, zoals ‘Wat jij deed gaf mij het gevoel dat ik niet belangrijk was voor jou’, ‘- dat je niet van me hield’, ‘- dat je geen rekening met me hield’, enz.
Vraag vervolgens naar de gevolgen van deze gevoelens. Een antwoord daarop zou kunnen zijn: ‘Ik vertrouw je niet meer, ik ben teleurgesteld in je’, enz.
Stap 2: Toon begrip
Wanneer je gekwetste partner zich uit, zorg er dan voor dat je mentaal aanwezig bent. Dus dwaal niet in gedachten af, omdat je denkt dat je partner dat toch niet in de gaten heeft. Dat hebben ze wel!
Vervolgens erken je de pijn van de gekwetste partner en jouw aandeel daarin. Pas als iemand ziet dat zijn pijn erkend is, kan deze worden losgelaten. Erkennen betekent niet ‘uitleggen waarom je het deed’. Dat geeft de gekwetste partner juist het idee dat hij/zij niet mag voelen wat wordt gevoeld. Erkennen is je inleven in wat je partner voelt en proberen om de pijn die zij ervaren te begrijpen. Dat betekent ook niet dat je het ermee eens hoeft te zijn. Je zegt daarmee alleen ‘ik begrijp je pijn en het spijt me dat ik daar mijn aandeel in heb gehad’.
Stap 3: Zeg dat het je spijt
Nadat je je hebt ingeleefd in wat je partner voelt, is het tijd om je excuus aan te bieden. Een effectieve spijtbetuiging bestaat uit:
– Ten eerste zegt deze dat je de pijn erkent en dat dit je wat kan schelen.
– Ten tweede laat je weten dat de pijn en woede gerechtvaardigd zijn.
– Ten derde neem je de verantwoordelijkheid voor wat je hebt gedaan dat zo pijnlijk was.
– Ten vierde laat je weten dat je als het over had kunnen doen, het anders had gedaan.
– Ten vijfde verzeker je de ander ervan dat het vanaf nu anders zal zijn.
Misschien ervaar je dit als overdreven, maar soms gebeuren er dingen waarbij zo’n excuus nodig is.
Een voorbeeld van hoe zo’n excuus eruit zou kunnen zien:
“Ik heb je echt laten vallen. Ik was er niet voor je. Dat spijt me. Ik heb jou alleen gelaten op momenten en in periodes dat je me nodig had. Ik vind het moeilijk om dit toe te geven. Ik wil mezelf niet zien als iemand die zijn partner in de steek laat. Maar dat heb ik wel gedaan. Je hebt het volste recht om kwaad en teleurgesteld te zijn. Ik heb mijn steun aan jou niet als belangrijk gezien, maar ik begrijp nu dat ik je veel pijn heb gedaan, door jou mijn steun te onthouden. Ik ga ervoor zorgen dat dat niet meer gebeurd en dat jij op mij kan rekenen. En niet alleen als alles goed gaat in mijn leven, maar altijd. Als je me de kans wil geven”.
Stap 4: Vraag wat je partner nodig heeft
Wanneer de gekwetste partner erkenning heeft voor het gevoel dat is ervaren, betekent dat nog niet dat het vertrouwen meteen weer terug is. Ze hebben een extra inzet van je nodig om deze ervaring te verwerken. Vraag aan je partner: ‘Wat heb je precies van me nodig? Wat moet ik voor je doen, tegen je zeggen, welke houding van mij is voor jou het beste, zodat jij je weer goed voelt bij mij?’
Stap 5: Bevestig je goede intenties
Om ervoor te zorgen dat je goed begrijpt wat je partner wil, kun je het beste de wensen die je zojuist hebt gehoord, herhalen. Zo voelt je partner zich gehoord en begrepen. Zeg vervolgens: ‘Daar ga ik mijn best voor doen’. En doe dat dan ook.
Conclusie
Het valt niet mee om een goed excuus te maken. Maar het is soms gewoon nodig, omdat je niet voorbij een probleem kunt komen als je het niet doet. En het zal daarom je relatie verbeteren. Met behulp van dit stappenplan maak je op een dergelijke manier je excuses dat je partner zich weer voor je kan openstellen. En waarschijnlijk is het voor jou ook prettig om je te realiseren wat voor impact een goed excuus heeft op het gevoel van je partner.
Succes!
Warme groet,
Daniëla
Denk je dat dit artikel ook waardevol is voor iemand anders?
Ken je iemand voor wie dit artikel waardevol zou kunnen zijn, stuur het dan gerust door. Je kunt hiervoor gebruik maken van de social media buttons hieronder.
P.s. Wil je delen wat het maken van een goed excuus heeft gedaan voor jouw relatie? Dan kun je dat doen in het reactieveld hieronder.
P.p.s. Het aanbieden van een goed excuus komt uit het boek “Hou me vast” van Sue Johnson.