
In een gezonde relatie laten beide partners elkaar vrij om een deel van het leven zelf in te vullen, onafhankelijk van wat de andere partner doet of wil. Zolang dit niet wordt ingevuld op een manier die schadelijk is voor de andere partner of de relatie, is hier niks mis mee. Sterker nog, het kan de relatie bekrachtigen, omdat tijd apart gevoelsmatig de tijd samen waardevoller maakt.
Ook is het in een relatie belangrijk om de ander ruimte te geven om zijn of haar mening te uiten, gevoelens te bespreken en ervaringen te delen. Voor elke persoon, die deel is van een relatie, is het noodzakelijk om zich te kunnen laten zien en te kunnen ontwikkelen als individu. Met het vertrouwen dat dit individu er mag zijn en dat deze niet opgaat in de relatie.
De verstikkende relatie
Het komt echter voor dat partners daar geen balans in kunnen vinden en dat vaak één van de partners het gevoel heeft niet vrijelijk te kunnen bewegen, omdat de andere partner beslag legt op hem of haar. Men gaat deze relatie als een verstikkende relatie ervaren. Omdat er een emotionele verbinding tussen de partners bestaat, is het vaak lastig om je hieruit los te maken, zonder op een confronterende manier eigen tijd en eigenheid op te eisen.
Wanneer noemen we een relatie een verstikkende relatie? Dit is als één of beide partners zich niet meer vrij voelt om tijd naar eigen inzicht en wens in te delen, of dat er geen ruimte is voor eigen gevoelens en emoties. Men voelt zich niet gehoord, niet erkend en ervaart dat ‘er geen ruimte is’ in de relatie voor hen als persoon.
Gedrag in een verstikkende relatie
De partner, die de relatie als verstikkend ervaart, heeft zich in beginsel vaak op een onnatuurlijke manier aangepast. Dit kan echter niet heel lang duren, omdat alle mensen, in meer of minder mate, de behoefte hebben om uniek te zijn en onafhankelijk van anderen. We kunnen ons maar tot een bepaalde mate of periode geforceerd aanpassen. Daarna komt de behoefte om uit de beperkingen, die hen gevoelsmatig zijn opgelegd, te breken en zullen zij, als de relatie niet verandert, maar één uitweg zien en dat is de relatie verlaten.
Advies voor de ene partner
Het is belangrijk om te weten hoe partners uit deze situatie kunnen komen. Voor de partner, die de relatie als verstikkend ervaart, is het essentieel om op een rustige, krachtige manier voor zichzelf op te komen en volhardend ruimte voor zichzelf op te eisen. Dat betekent dus ruimte voor eigen wensen, doelen en gevoelens. Door dit doortastende gedrag geef je de andere partner geen mogelijkheid tot ontkenning. Dit kan op een begripvolle manier, zonder dat de confrontatie wordt opgezocht.
Advies voor de andere partner
Voor de partner, die de ander weinig ruimte laat (maar zich daar niet altijd bewust van is) is het essentieel om je te realiseren dat het doel, dat je waarschijnlijk voor ogen hebt, niet wordt behaald met het gehanteerde gedrag. Vermoedelijk probeert deze partner iets te laten gebeuren of juist iets te voorkomen met deze handelswijze. Het is belangrijk om je te realiseren wat het doel van het gedrag is, zodat dat een onderwerp van gesprek kan worden tussen beide partners.
Misschien is hij of zij bang om niet gezien te worden, of om zelf in de verdrukking te komen. Er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom deze persoon dit doet. Wanneer bekend is wat de achterliggende gevoelens zijn, er ruimte is om deze gevoelens te bespreken en er begrip is voor deze emoties, kunnen er afspraken worden gemaakt over nieuw gedrag in de toekomst die voor beide acceptabel is.
De verstikkende relatie veranderen
Tijd voor jezelf willen hebben en/of de ruimte willen krijgen voor jou als individu is geen stem tegen de relatie. Het is een stem vóór jou als onafhankelijk persoon. En omdat jij deel uitmaakt van deze relatie, mag deze stem er zijn. Vrijheid creëert juist een verbinding mét de relatie, geen afstand ván de relatie.
In relaties is het noodzakelijk voor beide partners om een eigen deel van het leven in te vullen met bijvoorbeeld eigen vrienden, familie en/of hobby’s, afhankelijk van de bestaande behoeften. Tevens is het noodzakelijk dat er ruimte is voor de wensen, doelen, gevoelens en belevenissen van beide partners. Op deze manier creëer je een gezonde en gelijkwaardige relatie waarin beide gelukkig kunnen zijn.
Conclusie
Wanneer het doel is om samen een band op te bouwen die een heel leven lang duurt, is het de verantwoordelijkheid van beide partners om zich in te zetten voor een relatie waarin beide partners zich vrij, gehoord, geaccepteerd, gewaardeerd en geliefd voelen.
Wil je andere informatie lezen, over bijvoorbeeld claimend gedrag in de relatie, klik dan hier.
Ervaar jij een verstikkende relatie?
In dat geval heb je misschien het idee dat je slachtoffer bent van het gedrag van je partner en denk je dat, als je partner niet verandert, het een verloren zaak is. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Je hebt meer invloed dan dat je denkt. Met behulp van een persoonlijk plan kun je op een goede manier voor jezelf opkomen en je eigen ruimte opeisen, zonder dat je je relatie op het spel zet.
De relatie moet acceptabel zijn voor jou, jij moet je er gelukkig in voelen. Maar als jij verandert, verandert de relatie. Dus ook voor je partner. En dat kan stressvol zijn voor die persoon. Vandaar dat er de meeste kans is op succes met een gericht plan, die ook rekening houdt met de behoeften van je partner.
Wil je hulp bij het maken van zo’n plan, mail me dan voor een gratis adviesgesprek. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Denk je dat dit artikel ook waardevol is voor iemand anders?
Ken je iemand voor wie deze techniek handig zou zijn, stuur dit artikel dan gerust door. Je kunt hiervoor gebruik maken van de social media buttons hieronder. Ook kun je dit artikel downloaden als pdf: Hoe verander je een verstikkende relatie
Ik wens je rust en kracht.
Warme groet,
Daniëla
P.S. Heb je een opmerking of een vraag over een verstikkende relatie, dan kun je dat doen door een reactie achter te laten in het reactieveld hieronder. Ik zie hem tegemoet!
[hcshort id=”8″]