Volgens AVVO.com eindigt 48% van de eerste huwelijken in een echtscheiding. Het zal je niet verbazen dat de top 5 redenen, waarom een relatie niet standhoudt, zijn:
- Gebrek aan communicatie
- Financiële problemen
- Zich beperkt voelen
- Vertrouwens-issues
- Verschillende verwachtingen
Maar zijn dit redenen, of zijn dit oorzaken?
De dynamiek van een problematische relatie
Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst de dynamiek van een problematische relatie kennen. Als relatietherapeut zie ik een relatie als een verbond tussen twee mensen waarin de één een committent heeft gedaan om de behoeften van de ander te vervullen. De relatie begint uiteen te vallen als de partners toestaan dat de gebeurtenissen uit het dagelijkse leven in de weg komen te staan van het invullen van de behoeften van de wederhelft.
Nu denk je misschien ‘Dat is toch logisch? Als mijn partner en ik financiële problemen hebben dan zijn we daar mee bezig en niet met elkaar’. Daar ben ik het stellig mee oneens. Je kunt als stel financiële problemen hebben en elkaar steunen in deze stressvolle situatie.
Waarom dat echtparen niet lukt, is omdat ze stoppen met communiceren. Ze trekken zich mentaal terug omdat zij een stressvolle situatie alleen het hoofd proberen te bieden. En dat betekent in het overgrote gedeelte van de gevallen het einde van de relatie.
Als het gaat over een stressvolle situatie, dan hoeft deze niet in het bovenstaande rijtje te staan. Het kán gaan om financiële problemen, maar ook over de omgang met ex-partners, schoonouders, stiefkinderen, activiteiten die een gevoel van afwijzing veroorzaken bij de partner, enzovoorts.
Wat zijn de gevolgen?
Als partners geen bevredigende manier vinden om over hun stress met elkaar te communiceren, raken ze emotioneel uitgehongerd. Hun behoeften worden niet vervuld en dat houd een mens maar voor een beperkte periode vol. Ze focussen zich vanaf nu op zichzelf en op dingen zoals werk, de kinderen en andere activiteiten waarmee ze hun behoeften buiten hun relatie willen vervullen. De afstand tussen hen wordt steeds groter en de irritaties stapelen zich op.
Een relatie houdt in ‘samen sterker worden’. Het betekent dat je de liefde en de verbondenheid laat groeien. Het gaat over het overwinnen van uitdagingen om samen vooruit te gaan.
Maar als je huwelijk naar een echtscheiding loopt, wat kun je doen om het toch te redden?
De 3-Maanden Methode
Je kunt in dat geval je relatie redden met behulp van de 3-Maanden Methode. Het is een methode die ervoor zorgt dat partners weer verbinding maken met elkaar. Het leert ze om elkaar weer op de eerste plaats te zetten en niet het gebrek aan geld, of stress op het werk, of andere omstandigheden.
De methode bestaat uit 3 simpele stappen:
-
Vervul de behoeften van je partner
In een relatie is het constant ruzie maken (of het niet meer echt communiceren) een teken dat beiden gefocust zijn op zichzelf en niet op de ander. Ze proberen niet (meer) om de behoeften van hun partner te vervullen.
Om de behoeften van je partner te vervullen, moet je eerst weten wat deze zijn. Hoe kun je er voor je partner zijn? Hoe kun je deze je liefde laten zien? Hoe kun je wensen (helpen) vervullen en je partner blij maken?
Het lijkt misschien oneerlijk dat je je in dit stadium inzet voor je partners behoeften, terwijl je dat in beginsel niet terug krijgt. Maar als je de ommekeer wil maken in je aflopende relatie, zal één van de twee moeten starten met ander gedrag. Het geeft ook blijk van een enorme innerlijk kracht als je in staat bent om te geven aan iemand van wie je het idee hebt dat je weinig terugkrijgt. Wees trots op jezelf dat jij de persoon bent die deze kracht in zich heeft.
-
Wees voorbereid op uitdagingen
Wanneer je de behoeften van je partner gaat vervullen, zal deze eerst verbaasd en misschien zelfs wantrouwend zijn. Hij of zij zal misschien zelfs ruzie zoeken over je nieuwe gedrag en je intenties in twijfel trekken.
Weersta je neiging om jezelf te verdedigen en waardering voor je gedrag te eisen. Stel je partner gerust en vertel dat je acties gebaseerd zijn op liefde. Houd in gedachten dat ruzie maken, een onbewuste reactie is om de relatie te testen. Onze reactie bepaalt of we voor deze test slagen of niet. En aangezien ons doel is om deze relatie te redden, willen we voor deze test slagen.
Geef je beste reactie. Na verloop van tijd worden deze testen minder. Weet dat jij, vaak onbewust, de relatie ook test door je partner uit te dagen. En dat de reactie van je partner bepaalt of je gerustgesteld bent of nog onzekerder. Dus geef zelf de reactie die je partner gerust stelt.
Door dit goed te doen, herstel je het vertrouwen van je partner in jullie relatie en creëer je nieuw relatiegedrag en gewoonten.
-
Weersta de behoefte om op te geven
De 3-Maanden Methode is niet gemakkelijk. Soms heb je het gevoel dat het geen resultaat heeft en wil je het opgeven. Maar alles wat waarde heeft, zoals de ultieme liefde, is het waard om voor te vechten.
Zeg steeds tegen jezelf: “Nog één dag”. En wanneer je deze dag bent doorgekomen, merk je dat je weer sterker bent dan gisteren. En morgen ben je sterker dan vandaag. Je groeit gedurende het proces, zoals ook je relatie groeit gedurende deze 3 maanden.
Onthoud dat je een held bent omdat je deze uitdaging bent aangegaan. Veel mensen hebben het op dit punt hun relatie al opgegeven. Jij niet. Geef jezelf een klop op de schouder. Je bent een bikkel omdat je al tot hier gekomen bent. Wees trots op jezelf!
Wat kun je verwachten van de 3-Maanden Methode?
Verdeel de 3 maanden in 3 gelijke delen. De eerste maand is de moeilijkst, omdat je bezig bent met het doorbreken van oude gewoonten die ervoor hebben gezorgd dat jullie zijn waar jullie nu zijn. Je zal je waarschijnlijk af en toe alleen voelen, omdat je nog weinig saamhorigheid voelt en wel geeft aan je partner. Je moet hier echter doorheen om bij de tweede fase te komen.
In de tweede maand beginnen nieuwe gewoonten wortel te krijgen. Je merkt dat je je meer thuis voelt bij je nieuwe gedrag. Dat het je gemakkelijker afgaat en dat je partner je minder test. Je partner opent zich makkelijker en je krijgt weer meer het gevoel van ‘samen’.
In de derde maand is er een doorbraak, waarin beide partners beseffen dat er (toch) een gezamenlijke toekomst is. Jullie hebben weer vertrouwen in elkaar, in de relatie en in jezelf, omdat jullie er zelf voor gezorgd hebben, dat jullie zover gekomen zijn.
En na 3 maanden?
Als je de 3-Maanden Methode hebt toegepast, stel jezelf dan de vraag: “Wat moeten we doen om onze relatie nog sterker te maken?” Je hebt nu een uitstekend basis gecreëerd om een ijzersterke relatie op te bouwen. Zorg dat je het niet weer uit je handen laat glijden. Blijf aan je relatie werken. Hoe meer en hoe langer je energie in je relatie stopt, hoe sterker deze wordt.
Conclusie
Wanneer een relatie verkeerd gaat, is dat omdat de partners elkaars behoeften niet vervullen. De 3-Maanden Methode is een kans om je partners behoeften te vervullen en, in het proces, je eigen behoeften vervuld te krijgen. Een beetje vertrouwen in een goede uitkomst, helpt je op weg.
Ben jij klaar voor de uitdaging?
Je kunt deze 3 Maanden-Methode zelf starten. Wanneer je de drie punten volgt zoals uitgelegd, zal je zien dat je relatie er na drie maanden heel anders uitziet. Jij en je partner hebben flinke stappen gemaakt en jullie voelen meer verbinding met elkaar.
Wil je wel starten, maar zie je op tegen deze uitdaging? Twijfel je of het nog zin heeft? Misschien omdat je verwacht dat je weerstand zal krijgen van je partner? Of misschien omdat je denkt dat je de neiging zal hebben om op te geven? Of misschien omdat je gewoon meer uitleg wil en een test om te kijken wat jullie behoeften nu eigenlijk echt zijn? Klik dan hier voor een aanbod waarmee de methode gemakkelijker en succesvoller wordt!
Ik wens je veel succes!
Warme groet,
Daniëla
Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net